Wijnen uit Oostenrijk

Wijnen uit Zuid-Afrika

Oostenrijk heeft een rijke wijncultuur, die teruggaat tot de tijd van de Kelten en de Romeinen. Het is een veelzijdig wijnland, dat zowel op het gebied van mousserende, droge witte wijnen, rosé wijnen, volle rode wijnen als ook zoete wijnen veel interessants te bieden heeft aan de wijnliefhebber. Er zijn momenteel veel geëngageerde jonge wijnboeren actief, die internationaal grote furore maken met hun wijnen. Niet voor niets noemde wijnschrijver Hubrecht Duijker Oostenrijk "het opwindendste wijnland van Europa".

De Oostenrijkse wijnen vinden in Nederland vooral hun weg naar de betere restaurants en gespecialiseerde wijnwinkels. Dit heeft vooral te maken met het kwalitatief hoogwaardige karakter van de Oostenrijkse wijnen en de kleinschaligheid van de wijnproductie.

De wijnbouwgebieden van Oostenrijk hebben totaal ca. 52.500 hectare wijngaard. In vergelijking met Frankrijk is dat ca. de helft van de Bordeaux. Hiermee neemt Oostenrijk de 18-de plaats in op de wereldranglijst en produceert het ca. 1% van de wereldproductie aan wijn. Gemiddeld genomen hebben de wijnboeren er slechts 1 à 1,5 hectare wijngaard en er zijn weinig producenten met meer dan 25 hectare. De wijnbouw in Oostenrijk is zeer traditioneel. De oogst gebeurt vrijwel uitsluitend handmatig en veel producenten werken (grotendeels) biologisch.

De belangrijkste witte druivensoorten zijn o.a. Grüner Veltliner, Welschriesling, Neuburger, Riesling, Weissburgunder (= Pinot Blanc), en Muskat-Ottonel. De belangrijkste rode druivensoorten zijn o.a. Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en Blauer Portugieser, momenteel bestaat de productie uit 68% aan witte wijn, daarvan is 36% gemaakt van de Gruner Veltiner

gratis bezorgd vanaf 12 flessen !