Wijnen uit Portugal

Wijnen uit Zuid-Afrika

Portugal heeft vooral naam gemaakt in Groot-Brittannië vanaf de 14e eeuw, toen zij partners waren in de handel over zee. Toen in het begin van de 18e eeuw Engeland slaags raakte met Frankrijk en de Nederlanden, zocht Engeland nieuwe wijngebieden om wijn te kopen. Engeland vond deze wijngebieden onder andere in Portugal, met name de porto en madeirawijnen. Voor de Britten was het drinken van port een patriottische daad geworden. Franse wijn was immers van de vijand. Nadat de conflicten waren opgelost, gingen de Britten weer meer Franse wijn drinken minder Portugese wijn. Portugal beschikte niet over de financiële middelen om te investeren in haar wijnindustrie.

Na de toetreding tot de EU heeft Portugal gebruikgemaakt van EU-subsidies om de wijnindustrie de jarenlange achterstand te laten inhalen. De Portugezen zijn lang niet de meest vooruitstrevende wijnmakers, doch hun troef is de grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit.

De belangrijkste rode druivenrassen in Portugal zijn de Touriga Nacional en de Touriga Franca, vooral voor de productie van de Port wijnen en de kwalitatief betere rode wijnen, voor de witte wijnen zijn de Alvarihno en de Arinto de belangrijkste witte druivenrassen , deze vormen de basis voor o.a. de Vihno Verde wijnen

gratis bezorgd vanaf 12 flessen !