Wijnen uit Spanje

Wijnen uit Zuid-Afrika

Spanje is van oudsher een van de belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld. Veel mensen kennen vooral de bijzondere Spaanse wijnen zoals sherry, rioja, navarra en de moesserende Cava wijnen.

Spanje kent een controlesysteem voor de kwaliteit van wijn, waarbij de DO-markering (Denominación de Origen) niet alleen de regio van herkomst aangeeft, maar grotendeels ook de kwaliteit. Het DO-systeem wordt niet alleen voor wijn gebruikt, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie. Voor wijn zijn er tientallen DO's. De allerbeste DO's krijgen de markering DOC, wat staat voor Denominación de Origen Calificada, wat de kwaliteit en goede wijntraditie extra benadrukt. Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn vino de la tierra, vino comarcal en vino de mesa. De laatste aanduiding is voor de goedkopere minder bijzondere wijnsoorten, in 1932 zijn de eerste acht wijnen DOC-geklasseerd.

Een zeer groot deel van de grond die geschikt is voor de wijnbouw, wordt daar ook voor gebruikt. Vaak is het enkel door hooggebergten zoals de Sierra Nevada, dat in een groot gebied totaal geen wijn wordt verbouwd. Ruwweg kunnen vier wijnregio's worden onderscheiden, die op hun beurt weer onderverdeeld kunnen worden in talloze kleinere regio's.

gratis bezorgd vanaf 12 flessen !